Input:

č. 2171/2011 Sb. NSS, Volby do zastupitelstev obcí: odmítnutí kandidátní listiny; sdružení nezávislých kandidátů

č. 2171/2011 Sb. NSS
Volby do zastupitelstev obcí: odmítnutí kandidátní listiny; sdružení nezávislých kandidátů
k § 21 až § 23 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů
I. Registrační úřad je oprávněn odmítnout kandidátní listinu sdružení nezávislých kandidátů toliko v případě nesplnění zákonných náležitostí kandidátní listiny, resp. v případě, že kandidátní listina nebyla podána v souladu se zákonem stanovenou procedurou (§ 21 až § 23 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí). V opačném případě je povinen registraci kandidátní listiny provést.
II. Registrační úřad není oprávněn odmítnout registraci kandidátní listiny [§ 23 odst. 3 písm. b) zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí] sdružení nezávislých kandidátů (které není politickou stranou ani hnutím) z důvodu, že již byla pro téže volby do zastupitelstva obce zaregistrována kandidátní listina volební strany jiného sdružení nezávislých kandidátů.
(Podle usnesení Krajského soudu v Brně ze dne 10. 9. 2010, čj. 29 A 83/2010-18)
Prejudikatura: č. 471/2005 Sb. NSS; nálezy Ústavního soudu č. 3/1997 Sb. a č. 104/1996 Sb. ÚS (sp. zn. IV. ÚS 275/96).
Věc: SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ proti Městskému úřadu Hrušovany nad Jevišovkou, za účasti Sdružení nezávislých kandidátů, o návrhu na zrušení registrace kandidátní listiny.

Dne 27. 8. 2010 doručil navrhovatel Krajskému soudu v Brně podání nazvané „Odvolání proti rozhodnutí registračního úřadu v Hrušovanech nad Jevišovkou“, ve kterém uváděl, že podává odvolání proti rozhodnutí registračního úřadu v Hrušovanech nad Jevišovkou z důvodu zaregistrování dvou různých volebních stran se stejným názvem (sdružení nezávislých kandidátů), což podle navrhovatele vede ke zmatení voličů. Navrhl proto, aby soud vydal rozhodnutí o nápravě podle zvláštního právního předpisu. K návrhu přiložil potvrzení o převzetí kandidátní listiny volební strany „SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ“ (dle § 21 odst. 3 zákona o volbách do zastupitelstev obcí) registračním úřadem (odpůrcem). Stejně tak přiložil seznam volebních stran v obci Hrabětice, ze kterého mj. vyplývá, že v této obci do zastupitelstva kandiduje šest volebních stran, z nichž dvě volební strany (sdružení nezávislých kandidátů) mají identický název, liší se osobou zmocněnce a vylosovaným číslem.
Odpůrce ve vyjádření k návrhu zejména uvedl, že navrhovatel je veden jako „SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ“, druhý subjekt jako „Sdružení nezávislých kandidátů“. K druhému subjektu mj. doplnil, že i přes upozornění registračního úřadu v tom smyslu, že je třeba název volební strany uvést velkými písmeny, zapsal zmocněnec této volební strany do kandidátní listiny název „Sdružení nezávislých kandidátů“. Registrační úřad se proto domníval, že se jedná o dva jiné názvy volebních stran.
Krajský soud v Brně návrh na zrušení registrace kandidátní listiny zamítl.
Z odůvodnění:
(...) Role registračního úřadu v procesu registrace kandidátních listin volebních stran sdružení nezávislých kandidátů ve volbách do obecních zastupitelstev je významně limitována kogentní právní úpravou, která restriktivně
Nahrávám...
Nahrávám...